Dorsz pieczony w folii z ziemniakami hasselback
Składniki na 1 porcje:
- Filet z dorsza – 120 g
- Ziemniaki – 300 g
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Czosnek – 3 ząbki
- Cytryna
- Świeży koper
- Świeży rozmaryn
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę do ryby: do 1łyżki oliwy dodaj, przeciśnięty/posiekany ząbek czosnku, 1łyżkę soku z cytryny i szczyptę soli, pieprzu.
- Filet wyłóż na folię aluminiową i nasmaruj przygotowaną marynatą, na wierzch dodaj gałązkę koperku i plaster cytryny. Bardzo szczelnie zawiń, aby nic nam nie wypłyneło w trakcie pieczenia.
- 1 łyżkę oliwy wymieszaj z 2 ząbkami czosnku (przeciśniętymi przez praskę), posiekanym rozmarynem oraz solą, pieprzem.
- Ziemniaki bardzo dokładnie umyj i gęsto ponacinaj do mniej więcej 3/4 głębokości ziemniaka. Ponacinane ziemniaki wysmaruj przygotowaną oliwą.
- Rybę i ziemniaki piecz razem. Góra-dół, 190 stopni, 30 minut. Ziemniaki jak będzie potrzeba przytrzymaj dłużej.
- Smacznego
Wartości odżywcze:
- Kalorie: 540
- Białko: 27,1 g
- Tłuszcze: 21,1 g
- Węglowodany 63,4 g