Danie w stylu chińskim
Składniki na 2 porcje:
- Makaron ryżowy- 200 g (u mnie z czarnym sezamem, stąd kolor)
- Filet z piersi kurczaka (tofu sprawdzi się równie świetnie) – 180 g
- Warzywa mrożone, mieszanka chińska – 200 g
- Sezam – 10g
- Sos sojowy – 30 g (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
- Czosnek – 2 ząbki
- Cebula czerwona – 100 g
- Papryka mielona, ostra – 0,5 łyżeczki
- Papryka mielona, słodka – 2 łyżeczki
- Woda – 30 ml (3 łyżki)
Przygotowanie:
- Filet pokrój na podłużne kawałki, wymieszaj z 2 łyżkami sosu sojowego, papryką ostrą i słodką, odstaw na 20 minut.
- Cebulę pokrój w pióra, czosnek w plastry i podsmaż na rozgrzanej oliwie, a następnie dodaj przygotowanego kurczaka.
- Do podsmażonego kurczaka z cebulą i czosnkiem dodaj warzywa mrożone, mieszanka chińska, łyżkę sosu sojowego i 3 łyżki wody. Smaż pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (polecam ugotowany makaron dodać na patelnię i tam całość razem wymieszać).
- A już na talerzu posyp sezamem i świeżą natką pietruszki.
- Smacznego
Wartości odżywcze:
- Kalorie: 629
- Białko: 25,3 g
- Tłuszcze: 15,5 g
- Węglowodany: 96 g