Sernik z galaretką na herbatnikowym spodzie
Składniki (moja tortownica ma 28 cm):
Spód:
- Herbatniki – 120 g (przy wyborze, najlepiej wybrać takie bez tłuszczu palmowego)
- Płatki owsiane – 80 g
- Masło orzechowe – 50 g
- Woda – 60 ml
Masa sernikowa:
- Twaróg chudy – 500 g
- Jogurt naturalny 2% – 250 g
- Białko jaja – 3 szt. (105 g)
- Żółtko jaja – 1 szt. (20 g)
- Budyń bez cukru/skrobia ziemniaczana – 20 g
- Słodzidło (u mnie erytrytol) – 120 g
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Pasta waniliowa – 2 łyżeczki
- Aromat waniliowy – parę kropel
Wierzch:
- Galaretka – 1 opakowanie
- Owoce (u mnie leśne) – 200 g
Przygotowanie:
- Spód formy wyłóż papierem do pieczenia.
- Herbatniki zmiel, dodaj płatki owsiane, wodę i masło orzechowe. Wszystko wymieszaj.
- Wyłóż na spód formy. Piecz 10 minut, 160 stopni.
- Twaróg zblenduj, dodaj, jogurt, budyń/skrobię, erytrytol, żółtko, sok z cytryny, pastę waniliową i aromat. Powinna to być gładka masa.
- Białka ubij na pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
- Wylej na spód, piecz w rozgrzanym piekarniku: 150 stopni, 55 – 65 minut. Jeżeli sernik zacznie się za bardzo przypiekać przykryj wierzch folią. Po upieczeniu otwórz minimalnie drzwiczki, czekaj aż ostygnie.
- Przygotuj galaretkę, odstaw aż zacznie tężeć. Na wierzch wystudzonego sernika dodaj owoce (polecam mrożone, galaretka jeszcze szybciej stężeje), zalej galaretką.
Wartości odżywcze: 100 g
- Kalorie: 122
- Białko: 8,9 g
- Tłuszcze: 3,2 g
- Węglowodany: 13,8 g
Wartości odżywcze: 1 porcja (150 g)
- Kalorie: 183
- Białko: 13,4 g
- Tłuszcze: 4,8 g
- Węglowodany: 20,7 g